Vad Lajkka lärt oss om kultur och entreprenörskap

Vi träffade Frida Birkelöf, projektledare över en kopp te för att tala om lärdomar från projekt Lajkka på Eskilstuna Konstmuseum.

Lajkka är en kulturentreprenörsskola som drivits i samarbete med Eskilstuna kommun och finansierat av Tillväxtverket och EU. Skolan har vänt sig till främst unga kulturentreprenörer i ålder 18-26 år även om några utanför målgruppen också deltagit i projektet.

Lajkkaprojektets mål har varit att 12 företag ska startas innan september 2014. Att utbilda unga kulturarbetare till kulturentreprenörer har varit en spännande resa menar Frida. En av lärdomarna är att de unga i projektet faktiskt tänker mer business, vilket Frida upplever som mycket positivt. För någon annan kan detta med företagande och crowdfunding som vi jobbat med, vara riktigt utmanande. Till exempel för att ideologin bakom ens konst går i motsatt riktning eller att man har en förväntan av att kunna leva på kulturbidrag.

Frida ger tre tips till dig som vill bli kulturentreprenör: -sök dig till samarbeten
Sitt inte i din egen bubbla för mycket, res ut i världen och skaffa nya intryck. Till sist skriv en affärsplan, det är inte fult, det är smart!

Frida är väldigt nöjd med utvecklingen hos enskilda individer i Lajkka. Det har startats företag, föreningar och några har fått externa uppdrag och kontakter. Projektet har bidragit till både nya lärdomar och för flertalet ett nytt nätverk.

Om Crowdfunding (wikipedia)
Det är en metod för att finansiera projekt eller idéer genom att vända sig till ett stort antal finansiärer. Detta sker numera ofta via internetbaserade system. Gräsrotsfinansiering används inom en mängd olika områden som ett sätt att samla ihop medel till ett projekt. Det minskar risken för producenterna, genom att man låter mottagaren/den blivande konsumenten betala för sig innan själva produktionen påbörjas. Gräsrotsfinansiering har blivit ett allt mer populärt sätt att finansiera kulturprojekt. Det kan också handla om miljöprojekt, välgörenhetsprojekt, journalistiska projekt, artister som söker stöd från sina fans eller att samla in startkapital för ett företag.

Recent Posts

Leave a Comment